Գինեգործություն
Գինեգործություն

 

ՀՀ ԳԻՆԵԳՈՐԾՈՒԹՅԱՆ ՈԼՈՐՏԻ 
ՆԵՐԴՐՈՒՄԱՅԻՆ ՈՒՂԵՑՈՒՅՑ 2022

Invest in Armenia's WINEMAKING 2022 Invest in Armenia's WINEMAKING 2022

Լինելով գինեգործության և խաղողագործության հնագույն օրրան՝ Հայաստանը տասնամյակներ շարունակ հայտնի էր աշխարհին առավելապես իր կոնյակով: Սովետական ​​Միության ժամանակաշրջանում՝ պլանավորված տնտեսության պայմաններում, Հայաստանը պետք է արտադրեր միայն կոնյակ, ինչը հանգեցրեց հազարամյակների գինեգործության մշակույթի ընդհատմանը: Անկախացումից հետո Հայաստանը վերապրում է գինեգործական Վերածննդի շրջան՝ վերականգնելով խաղողագործության և գինեգործության ավանդույթները և իր տեղը վերադարձնելով գինու համաշխարհային քարտեզում: ժամանակի ընթացքում գինեգործությունը դարձավ երկրի տնտեսության առաջատար ճյուղերից մեկը:

Տնկվեցին նոր խաղողի այգիներ, և ամեն տարի բացվում են գինու նոր գործարաններ: Այսօր խաղողի այգիների ընդհանուր մակերեսը Հայաստանում 16,700 հա է, իսկ հայկական գինու գործարանների քանակը հասել է 67-ի: Երկրում աճեցվում է խաղողի ավելի քան 400 տեսակ, որոնցից 50-ը օգտագործվում են գինեգործության մեջ: Ոլորտը գրավիչ է դարձել նաև ներդրողների համար. շատ հայրենադարձներ հայրենիքում գինեգործության ոլորտում ներդրում կատարելու ցանկություն հայտնեցին՝ նոր որակ և ոճ հաղորդելով հայկական գինեգործությանը: 

fon

Խաղողի գինու արտադրությունը Հայաստանում 2014-2019թթ․, հեկտոլիտր

fon

Խաղողի բնիկ հնագույն տեսակների յուրահատուկ հատկությունների, հայկական լեռնային և ժայռոտ հողատարածքների և ջերմ արևի շնորհիվ՝ հայ գինեգործները սկսեցին պատրաստել ինքնատիպ գինիներ` հարուստ բույրերի յուրօրինակ փունջով: Հայկական գինիները աստիճանաբար սկսեցին գրավել օտարերկրյա գինու սիրահարների սրտերը և հաջողությամբ մրցակցել միջազգային շուկայում:

Այդ  է պատճառը, որ վերջին տարիներին Հայաստանում արտադրված գինու և կոնյակի ծավալները կայուն աճ են գրանցում: Միայն 2019 թվականին գինեգործությունն ունեցել է 31,6% արտադրության աճ: 5 տարվա դինամիկան ցույց է տալիս, որ խաղողի գինու արտադրությունը Հայաստանում գրեթե կրկնապատկվել է: Նկատելիորեն աճել է նաև գինու արտահանումը՝ միայն 2019 թվականին կազմելով 27,7%: Հայաստանի երկու հիմնական արտահանման շուկաներում (Ռուսաստան և ԱՄՆ) հայկական գինիների միջին CIF գինը ներմուծվող գինիների շարքում միջին դիրք է զբաղեցնում: Գնային տատանումները պայմանավորված են յուրաքանչյուր տարի արտահանվող գինիների տեսակների տարբերությամբ, ինչպես նաև արտարժույթի փոխարժեքի տատանումներով: Միևնույն ժամանակ, Հայաստանում գինու սպառումը նույնպես զգալի աճ է գրանցել՝ հասնելով մեկ շնչի հաշվով տարեկան 3,5 լիտրի: Գինու գործարանների արտադրության քանակի և որակի բարձրացումը ոլորտի բոլոր ընկերությունների գերակայությունն է և Հայաստանի կառավարության առաջնահերթություններից մեկը՝ տասնամյակի ռազմավարական ծրագրում: Ինչպես նշված է Forbes-ում՝ «Հայկական գինիները հաղթում են որակով»:

Հայկական գինեգործության դրական տեղաշարժերն աննկատ չեն անցել նաև միջազգային մակարդակում: Օրինակ, Արենիի շրջանի բնիկ հայկական խաղողից պատրաստված Zorah Karasi Areni Noir գինին 2012 թվականին Bloomberg-ի կողմից դասվել է լավագույն գինիների տասնյակում: Armenia Dry Rose 2014 գինուն ոսկե մեդալ է շնորհվել Mondial Du Rose 2015-ին: 2017 թվականի մարտին Գերմանիայի Նոյստադտ քաղաքում կայացած Mundus Vini Grand International Wine Awards մրցանակաբաշխության ժամանակ հայկական գինու ընկերությունները պարգևատրվել են 87 մեդալով՝ 30 ոսկե, 40 արծաթե և 17 բրոնզե: 

Ոլորտի արդյունավետ և համակարգված զարգացման, ինչպես նաև պետական ​​քաղաքականության ու զարգացման ծրագրերի նոր ռազմավարությունների ներդրման համար ՀՀ կառավարությունը 2016 թվականին Հիմնել է Հայաստանի խաղողագործության և գինեգործության հիմնադրամը: Հիմնադրամը մշակել է ռազմավարություն, որի նպատակն է մի կողմից՝ գինու արտադրության համար բարձրորակ հումքի ապահովման համար անհրաժեշտ նախապայմանների ստեղծումը, որը միջազգային շուկայում առավել կբարձրացնի հայկական գինիների մրցունակությունը, իսկ մյուս կողմից` միտված է բարելավել օրենսդրական դաշտը և որակի վերահսկման մեխանիզմները` նպատակ ունենալով զարգացնել ոլորտի մասնագիտական ​​կարողությունները, բարելավել գործարար միջավայրը և ավելացնել արտահանման ծավալները: Ավելին հիմնադրամի գործունեության մասին՝ պաշտոնական կայքում